b

Warning: Parameter 1 to modMainMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in /var/www/customers/venebremerfi/public_html/libraries/joomla/cache/handler/callback.php on line 99

Vinkkejä ja ohjeita

 Tarkista T-päätteet

Onko veneesi vm. 1980 - 1990

Viimeisten vuosien ja kesän aikana on tapahtunut useita haavereita joiden syynä on ollut ns. t-päätelevyn murtuminen. Venekanta alkaa suurelta osin olla 20 – 30 vuotta vanhoja. Monet veneilijät ovatkin huomanneet, että vantteja pitää uusia. Veneisiin on uusittu lähinnä vantit joista on säikeitä poikki. Vanttien turvallinen ikä vaihtelee käytön mukaan. Yleisesti voi sanoa, että pitkät avomeri purjehdukset ja kilpapurjehdus asettaa rikin kovemmalle kuin saaristossa tapahtuva matkapurjehdus.

T-päätelevyjen kuntoa on vaikea todeta päältäpäin. Ne on kiinnitetty pop-niiteillä maston sisäpuolelle siten, että vain pyöreä levyn osa näkyy. Joskus levyyn tulee säröt t-päätteen reiän alakulmiin. Levyt voivat mennä myös poikki siten että sen näkee vain vastakkaiselta puolelta tarkkaan katsomalla. Jos levyt ovat menneet poikki ja sitä ei olla huomattu ajoissa voi seurauksena olla ensin mastoprofiilin pullahtaminen ulospäin. Seuraavaksi t-pääte vääntyy väkisin läpi ja yleensä aiheuttaa maston murtumisen.

Pääsääntöisesti näyttäisi sille, että vanhanmalliset t-päätelevyt kestävät Suomen oloissa n. 20-25 purjehduskautta. On selvää, että kauden ollessa ympärivuotinen esim. pitkillä avomeri purjehduksilla, lyhenee myös rikin turvallinen käyttöikä.

Vanttien osalta kannattaa vaihtaa aina molemmat parit yhtä aikaa. Tällöin vältytään ikäviltä yllätyksiltä lomapurjehduksilla.

Uusien päätelevyjen vaihto onnistuu yleensä ilman profiilin reikiä muuttamatta. Joskus uusia vastaavia levyjä ei löydy tai masto on jo venynyt siten, että levyt on korvattava esim. ns. kokiili kupeilla. Tällöin t-päätelevyjen aukkoa suurennetaan siten, että profiilin mahdolliset venymät ja halkeamat voidaan poistaa.

 


Turvallisesti tulevaan purjehduskauteen
Tarjoamme Lauttasaari – Suomeoja alueen asiakkaille maston tarkastuksen 80 € /masto.
Maston tulee olla helposti tarkastettavissa.

Tarkastus sisältää:

Vanttien kunnon tarkastus

Vanttiruuvien tarkastus

T-päätelevyjen tarkastus

Vanttien kiinnityksen tarkastus

Rullalaitteen kunnon tarkastus

Saalinkihelojen ja saalinkien tarkastus

Puomin ja rodkickin kiinnityksen tarkastus

 

 

Vene Oy Bremer
Vattuniemenkatu 5 00210 Helsinki

Tel. +358 400 487 660, Fax +358 9 698 3665

www.venebremer.fi, veikko.pilvi(at)venebremer.fi